Saturday, August 4, 2012

Jom kawal bacaan gula masa mengandung...

Posted by yong sopiah at 6:10 PM
Reactions: 
0 comments
Nak kongsi tip bagaimana nak kawal gula korang masa korang mengandung. I masa mengandung sebelum minum air gula bacaannya 5.0 tapi pas minum air gula naik 13. cuba bayangkan kena g klinik je 2 minggu sekali utk monitor bacaan gula… So kat sini I kongsikan tip2 nya ye… 1. cuba makan beras perang. Mmg mula2 rs x lalu nak makan…tapi demi kesihatan diri sendiri n bby cuba korang tambah garam sikit masa masak beras 2…. 2. kalo rs x leh …cuba makan roti yg ada fiber, elakkan makan roti yg warna putih 2… 3. bykkn minum air putih…kalo sblm ni minum 1 liter, skrg ni kena minum 1.5 @ 2 liter tau… 4. I amalkan minum lacto fiber brand Tupperware… it help kurangkan bacaan gula , Alhamdulillah…ni le rupanya…bagus untuk kesihatan, membuang air besar masa mengandung n masa lam pantang pun Alhamdulillah, x de problem…sapa2 nak cuba boleh ctc I ye…
5. selain tu, kena bersenam, seminggu sekali jog pun baik untuk kesihatan. 6. Masa makan kalo korang dah makan makanan yang berkabohidrat, cuba elakkan makan yg ada gula contohnya kuih muih, minuman bergula. Kalo boleh minum air kosong…kalo teringin gak nak makan kuih tunggu la sejam selepas n banyakkan minum air kosong ye.. 7. Jgn lupa lie alat utk check paras gula korang, ia membantu kita monitor bacaan. Bukan pe…kita akan tau bacaan kita n tahu apa makanan yang menyebabkan bacaan gula kita naik… So ini lah beberapa tip yg I amalkan masa mengandung…bukan aje paras gula boleh di kawal, malahan berat badan pun kembali ke asal…alhamdulillah… sampai sini dulu...nanti kalo ada citer lain yg boleh dikongsi...insyallah...kita share ye...
 

WELCOME TO MY BLOG... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei